Zutaten:
kostka masła (200 g)
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki cukru pudru
1 jajko
tabliczka mlecznej czekolady
tabliczka białej (ewentualnie karmelowej) czekolady
odrobina mleka (w razie potrzeby)
- Włącz piekarnik: 200 stopni (opcja: góra-dół).
- Podziel czekoladę na cząstki (u mnie: każda kostka na pół).
- Utrzyj masło z cukrem pudrem (ważne: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, ale nawet jeśli masło zacznie się zbijać w grudki, to po dodaniu mąki - punkt 5. - z konsystencją powinno być już wszystko ok).
- Do utartego masła z cukrem pudrem dodaj jajko i też utrzyj.
- Zacznij dodawać mąkę i zamień ucieranie na mieszanie (mąkę należy dodawać częściami).
- Dodaj proszek do pieczenia.
- Jeśli ciasto będzie zbyt lejące dodaj trochę mąki, jeśli wyjdzie zbyt zbite dodaj odrobinę mleka.
- Wrzuć czekoladę i wymieszaj.
- Porcje ciasta wykładaj na blasze wyłożonej papierem (ze względu na konsystencję najwygodniejsza będzie łyżka). Pamiętaj o zachowaniu odstępów :)
- Piecz 10-11 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz